11 تکنیک طلایی برای حفظ انگیزه در زبان آموزی
فهرست مطالب
یاران مهربان سلام، در این مطلب در ارتباط با تکنیک طلایی برای حفظ انگیزه در زبان آموزی در زمان آموزش زبان انگلیسی صحبت میکنیم. گاهی وقتها از دست دادن انگیزه مانند یک سرعت گیر یا حتی مانع عمل می کند. این مشکل کم و بیش در هر مسیر مشکلی اتفاق میافتد. معمولا در ابتدای راه یادگیری، با مطالب آسانتری مواجه هستیم و به مرور سختی ها نمایان میشوند. ممکن است دچار یأس شده و ادامه دادن برایمان سخت شود. در زندگی همهی ما کارها وظایفی وجود دارد که ممکن است چندان باب میل مان نباشد، اما وقتی می بینیم با انجام آنها به اهداف بزرگتر دست مییابیم، انگیزهی بیشتری برای ماندن در این مسیر پیدا میکنیم. همراه ما باشید تا به چند راهکار مفید برای غلبه بر این مشکل بپردازیم.
1- برای کاری که می کنید دلیل پیدا کنید!
معمولا برای انجام هر کاری دلیلی داریم. پس اول باید بدانیم که چرا باید زبان انگلیسی را یاد بگیریم؟ حتی اگر به کارهای ساده ای که در نگاه اول بی دلیل انجام می شوند کمی فکر کنیم، برایشان دلیلی پیدا میکنیم. اگر بنا به دلایلی مجبورید زبان یاد بگیرید و انگیزهای برای آن ندارید، اصلاً نگران نباشید؛ کمی وقت صرف کنید و دلایل خوبی برای انجام این کار بیابید. مثلا:
– در نظر گرفتن جایزه: در بیشتر مواقع کارهایی که را انجام میدهیم که چندان دوست نداریم، اما وقتی به حقوق و مزایا فکر می کنیم، به انجام آنها تشویق می شویم. حتی اگر شده برای خودتان جایزه ی مالی یا خوراکی در نظر بگیرید!
– سود شخصی: بزرگترین سرمایه گذاری هر فرد ، سرمایه گذاری روی خودش است. شما با یادگیری زبان دقیقا دارید همین کار را انجام می دهید.
– احساس افتخار: فرض کنید قبلا در کلاس یا در مقابل دوستی که از بچگی به کلاس زبان رفته است انگلیسی صحبت کرده و به دلیل عدم تسلط در موقعیت خجالت آوری قرار گرفته باشیم. حداقل منفعتی که آموختن زبان به شما می دهد حس غرور است. در این شرایط به خود می گویید من جرئت و ارادهی لازم برای انجام این کار را دارم.
– نزدیک شدن به اهداف: بزرگترین دستاوردهای تاریخ هم در ابتدا کوچک بوده و روی کارهای ساده و ناخوشایند تکیه داشتهاند. اگر هدفتان مهاجرت یا تحصیل در کالج کشورهای دیگر یا حتی یافتن شغلی بهتر هست، باید به این نکته توجه کنید که هر گرامر یا کلمهی جدیدی که یاد میگیرید یک قدم به خواسته تان نزدیک میشوید. و در نهایت با همین قدمهای کوچک و سختی ها، به هدف نهاییتان می رسید.
2- در برنامه ریزی واقع بین باشید
اگر برنامهریزی و تمرینات روزانه یادگیری زبان انگلیسی بیش از حد فشرده باشد و انعطاف پذیری لازم را نداشته باشد، محکوم به شکست است. پس با گامهای کوچک شروع کنید و ثابت قدم باشید. زیاد به خودتان سخت نگیرید و حتما استراحت را در برنامه بگذارید.
3- قورباغه تان را قورت بدهید
اگر بدترین کاری که قرار است در یک روز انجام دهیم این باشد که قورباغه ای را قورت بدهیم، بهتر است این کار را همان اول صبح انجام بدهیم و بقیه ی روزمان را با فکر کردن به آن خراب نکنیم. چون طبیعت انسان به گونهای است که از انجام کارهای سختتر و کارهایی که کمتر به آن علاقه دارد، تا حد امکان اجتناب میکند. نگهداشتن کارهای سخت برای مراحل آخر باعث میشود که شما از ادامهی مسیر به کلی ناامید و دلزده شوید.
یادگیری زبان، جنبههای مختلفی دارد. قسمتهایی وجود دارد که شما آنها را بیشتر از بقیه دوست دارید که البته برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال بعضی از افراد، خواندن و نوشتن را بیشتر دوست دارند، اما صحبت کردن برایشان عذابآور است. پس در آموزش مکالمه زبان انگلیسی ضعیفتر میباشند. برخی دیگر ممکن است مکالمه را دوست داشته باشند و زودتر یاد بگیرند، اما تا زمانی که مجبور نباشند به کتاب دستور زبان دست نمیزنند.
ابتدا قسمتها و مباحثی که بیشتر و کمتر از بقیهی مباحث دوست دارید، مشخص کنید. سپس در مواقعی که یادگیری خود را شروع میکنید و مشتاقتر و پرانرژیتر هستید، روی بخشهایی کار کنید که کمتر مورد علاقهی شما هستند یا فکر می کنید که برایتان سخت تر هستند.
4- قانون پارکینسون را به کار ببندید
قانون پارکینسون می گوید هر کاری همانقدر طول می کشد که ما برایش زمان تعیین کرده ایم. مثلا اگر قرار است ماه بعد از کتابی امتحان بدهیم، خواندن کتاب همان موقع تمام می شود. اگر امتحان هفته ی آینده باشد، هر طور شده شبانه روز درس می خوانیم تا در عرض یک هفته آن را تمام کنیم. پس برای زبان خواندن و هر مبحث یک ضرب العجل تعیین کنید و طبق همان برنامه ریزی کنید.
5- اهداف کوچک انتخاب کنید
یکی از دلایل دلسردی و ناتمام ماندن یادگیری زبان، نداشتن هدفی مشخص در مسیر یادگیری است. زمانی که هدف نداشته باشید به سادگی یادگیری را کنار میگذارید یا اینکه اصلا آن را شروع نمیکنید. گاهی اوقات هم اهدافی که در نظر میگیرید، بزرگ و دستنیافتنی به نظر میرسند؛ مثل رسیدن به نمره ی هفت آیلتس در سه ماه، در حالی که سطح زبان متوسطی دارید.
بدون هدف شروع کردن و در نظر گرفتن اهداف بزرگ و دور از دسترس، دو عاملی است که سبب میشود انگیزهی خود را برای مطالعه و تلاش از دست بدهید.
یک خانه با کنار هم قرار دادن هزاران آجر ساخته میشود. یادگیری زبان نیز به ساختن خانه شباهت دارد. به همین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند در مسیر یادگیری زبان، اهداف کوچک و قابل دسترستر داشته باشید. برای خودتان هدفی در نظر بگیرید که تا پایان هفته بتوانید به آن دست پیدا کنید. مانند تسلط بر یک دیالوگ از فیلم مورد علاقه تان یا جمله سازی با ده لغتی (نکاتی در خصوص یادگیری لغات) که به تازگی یاد گرفتهاید.حتما مطلب نکاتی در خصوص یادگیری لغات را بررسی نمایید.
6- از قدرت جملات تأکیدی و الهام بخش استفاده کنید
بسیاری از زبان آموزان در ابتدای راه به شدت مشتاق یادگیری هستند، اما پس از چند روز این آتش خاموش میشود و به دلایل متعددی ناامید میشوند. اینجاست که توصیههای افراد موفق در بسیار به کار می آید.
بسیاری از این افراد در زندگی خود شکست های متعددی را تجربه کرده اند. اما راز موفقیت اکثر آنها ناامید نشدن و ثبات قدم است. زمانی که احساس میکنید برای ادامهی مسیر خود انگیزهی کافی ندارید، کتاب، مقاله یا سخنرانی تد یکی از افراد موفق را بخوانید. زمانی که تجربیات و داستانهای موفقیت این افراد را مرور میکنید، موفقیت آنها شما را برای ادامهی مسیر تشویق میکند. با خود فکر میکنید: چه چیزی باعث میشود که من هم نتوانم مثل آنها در این راه به موفقیت برسم؟ این افراد انسانهای عادی هستند، مثل من و شما. تنها تفاوت آنها در این است که توانستهاند هدفی برای خود مشخص کنند و در راه رسیدن به آن دست از تلاش بر نداشتهاند.
7- از دفتر کاغذی استفاده کنید
شاید باورتان نشود ولی این مورد به دو دلیل خیلی کمک کننده است.
1- اگر فردی هستید که با استفاده از کامپیوتر در دام حواس پرتی و چک کردن پیامها و پاسخ دادن به آنها و … می افتید گوشی را کنار بگذارید. از همان روش سنتی برای درس خواندن استفاده کنید. یا اگر کلاستان آنلاین و جزوه تان به صورت فیلم یا pdf است آن را دانلود کرده و حداقل هنگام خواندن، اتصال به اینترنت را قطع کنید.در مطلب کلاس آنلاین یا آفلاین به بررسی این موضوع بیشتر پرداختهایم.
2- بعد از گذشت یک هفته یا یک ماه وقتی دچار ناامیدی شدید به دفترتان نگاه کنید. ببینید چقدر زحمت کشیده اید. این صفحات سیاه شده نتیجه ی زمانی است که قبلا صرف یادگیری کرده اید. پس پا پس نکشید، آن را ورق بزنید و دوباره انگیزه بگیرید.
8- یادگیری را جذاب کنید.
همه قبول دارند وقتی کاری سرگرم کننده باشد خیلی راحت تر به سراغ آن می روند. پس بیایید مسیر یادگیری را با چند ترفند جذاب کنیم.
- کتابهای داستان کوتاه بخوانید. با دنبال کردن داستانهای کوتاه سریع تر به کل داستان پی میبرید و از روند طولانی رمان ها خسته نمی شوید.
- پادکست های انگلیسی کوتاه با موضوعات متنوع گوش کنید.
- فیلم یا سریال زبان اصلی ببینید که به آن علاقه دارید. شاید باورتان نشود حتی اگر فقط به قصد سرگرم شدن این کار را بکنید، تاثیر زیادی روی مرور ساختارهای زبانی و لهجه ی شما خواهد داشت. از طرفی تشویق می شوید به دنبال یادگیری بیشتر برای درک بهتر دیالوگها بروید.
- اخبار روز را به انگلیسی گوش کنید.
- یک پارتنر پیدا کنید. اگر او را نمیشناسید شروع کنید به صحبت کردن در مورد علایق و نظرات او، از خودتان بگویید، باب آشنایی را باز کنید. اگر در شهر یا کشور دیگری زندگی میکند، آداب و رسوم مختص آنجا را جویا شوید. از غذاها و سنتها بپرسید و مهارت گفتاری خودتان را به روشی جذاب تقویت کنید.
9- موضوعات کسل کننده را جذاب کنید
فرض کنید علاقهای به مبحث گرامر شرطیها ندارید و برایتان مانند غولی شده که دوست ندارید با آن مواجه شوید. بیایید موقعیت هایی را در زندگی گذشته و آیندهی خود تصور کنید و با مثال در مورد خودتان آن را یاد بگیرید.از راهکارهای جادویی برای ایده پردازی غافل نشوید. این موقعیتها میتوانند کاملا تخیلی باشند. حتی در ایده پردازی برای نوشتن و صحبت کردن لازم نیست همه چیز واقعی باشد. پس از قدرت ایده پردازی در یارگیری غافل نشوید.
10- عملکردتان را بررسی کنید
برای بررسی عملکرد و بازدهی خودتان زمانی مانند هر هفته یا هر ماه تعیین کنید. با بررسی اینکه آیا به اهداف روزانه تان رسیده اید یا خیر به دنبال نقاط ضعف و قوتتان باشید. این کار یک دید کلی به شما می دهد و با دیدن پیشرفتتان تشویق به ادامهی راه می شوید.
11- از تکنیک پومودورو استفاده کنید
تصمیم بگیرید که حتما می خواهید کاری را انجام دهید،
زمان را برای ۲۵ دقیقه تنظیم کنید،
کار روی برنامه،
با زنگ زدن تایمر کار را متوقف کنید،
روی یک تکه کاغذ علامت گذاری کنید،
اگر کمتر از ۴ علامت گذاری دارید، سه تا پنج دقیقه استراحت کنید و بعد دوباره از اول شروع به کار کنید،
بعد از چهار pomodoros پانزده تا سی دقیقه استراحت کنید و در پایان شروع به شمردن و چک کردن علامت ها کنید.
البته اپلیکیشن های زیادی بر پایه ی این تکنیک وجود دارند که میتوانید از آنها هم استفاده کنید.
سخن آخر:
آنچه مسلم است، تنها چیزی که انسان را از دستیابی به اهداف و رویاهایش در همه ی جنبه ها باز میدارد، خود اوست. پس با رعایت این نکات، انگیزه و اشتیاق خود را حفظ کنید و یادگیری خود را با تلاش ادامه دهید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.