روش های اصولی تقویت ریدینگ در زبان انگلیسی
فهرست مطالب
روش های اصولی و راههای تقویت مهارت ریدینگ در زبان انگلیسی موضوع مورد بحث در این مطلب میباشد. وقتی صحبت از مهارتهای چهارگانه ی زبان می شود، بسیاری از زبان آموزان، مهارت خوانداری را کم اهمیت تر از بخش های دیگر زبان می پندارند. در حالی که تقویت مهارت ریدینگ، ارتباط مستقیمی با بالا رفتن سطح زبان آنها در بقیه بخشها دارد. به عنوان مثال، وقتی مدام خود را با خواندن کتاب و متون مختلف درگیر میکنید، قطعاً در خلال آن، سطح واژگان خود را بالا خواهید برد که این امر توانایی شما را در اسپیکینگ بالا خواهد برد. همچنین با خواندن متن انگلیسی برای تقویت ریدینگ، ناخودآگاه تأثیر چشمگیری روی تقویت گرامر خود نیز خواهید گذاشت. زمانی که یک مبحث گرامری جدید یاد می گیرید، تا زمانی که الگوی آن را در جملات و موقعیت های مختلف نبینید، یادگیری کاربرد آنها کمی مشکل خواهد بود. از این رو، مطالعه ی روزانه ی شما، این مشکل را تا حدودی برایتان آسان می کند. تأثیر مهم دیگری که ریدینگ بر پیشرفت مهارت های زبانی شما دارد این است که اگر متن مورد نظر را با صدای بلند بخوانید، نه تنها باعث پرورش مهارت اسپیکینگ خود خواهید شد بلکه گوش شما به شنیدن عبارات و کلمات عادت خواهد کرد، از این رو، مهارت لیسنینگ شما نیز تقویت می شود.
حال ممکن است در ذهن بسیاری از شما، این سؤال به وجود بیاید که چگونه می توان با روشی درست و اصولی و بدون اتلاف وقت، این مهارت را تقویت کرد؟! برای این منظور، احتمالاً مدام خود را غرق در خواندن متنهای انگلیسی برای تقویت زبان و همچنین کتاب های انگلیسی میکنید. این روش، کمک کننده است اما کافی نخواهد بود. فنون زیادی در تقویت ریدینگ وجود دارد که با به کار گیری آنها می توانید در این زمینه پیشرفت کنید. در واقع هدف ما نیز از نگارش این مقاله، کمک به آشنایی با اصول تقویت ریدینگ و درک مطلب است.
به طور کلی، اجزاء اصلی یک متن، شامل درک متن یعنی text comprehension و دانش واژگان یا همان vocabulary knowledge است. دانش لغت به معنی توانایی فهمیدن زبانی است که در حال یادگیری و استفاده از آن هستید و درک مطلب به معنی استفاده از همان لغات، برای پرورش و توسعه آگاهی خود از مفهومی است که پشت هر متنی نهفته است. پس گسترش توانایی شما در هر دو زمینه کمک زیادی در بالا رفتن دانش و اطلاعات شما در موضوعات و بخش های مختلف خواهد کرد. از سویی دیگر، وقتی متوجه چیزی که می خوانید شوید، لذت مطالعه برایتان دو چندان می شود. پس تا می توانید با برنامه ریزی و تمرینات روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی و تقویت مهارتهای خود، سطح مطالعه خود را بالا ببرید و آن را تبدیل به یک عادت کنید.
درک مطلب (reading comprehension)
همانطور که از اسم آن پیداست، نشان دهنده ی توانایی شما در فهم و درک متنی است که در حال خواندن آن هستید که به طور کلی می توان آن را هدف اصلی مطالعه دانست. پس تقویت این بخش از مهارت خوانداری، بسیار حائز اهمیت است. با داشتن توانایی در درک درست یک متن، می توانید مفهوم جملات را از دل آن استخراج کنید و متوجه شوید نویسنده چه چیزی را می خواهد به ذهن شما منتقل کند.
راههای تقویت درک مطلب
یکی از راههای مفید برای درک متنی که می خوانید، یادداشت برداری و طرح سؤال است. مطرح کردن سؤال باعث تمرکز بیشتر روی متن می شود. همچنین سعی کنید به یک بار خواندن اکتفا نکنید. خواندن دوباره یا حتی سه باره ی یک ریدینگ، کمک زیادی به درک درست آن خواهد کرد. از طرفی وقتی چندین بار عبارت یا واژه ای را در متنی می خوانید، باعث ماندگاری بهتر
آنها در ذهنتان می شود. در بازخوانی می توانید یادداشت برداری کنید تا جزئیات را بهتر متوجه شوید. به طور کلی خواندن مطلب برای چندین بار می تواند فوق العاده کمک کننده باشد. چون برای بار اول، معمولاً تمرکز شما روی فهمیدن معانی لغات است و وقتی برای بار دوم آن را می خوانید بر مفهوم کلی متن متمرکز می شوید. اگر فرصت کافی داشتید می توانید برای طرح سؤالات بیشتر، یک بار دیگر آن را مطالعه کنید.
می دانید که به منظور تقویت این مهارت، باید دایره لغات خود را نیز افزایش دهید. علاوه بر مواردی که در مقالهی نکاتی در خصوص یادگیری لغات ذکر شده است، نکات زیر نیز می توانند کمک کننده باشند:
- از تست های آنلاین برای ارزیابی لغاتی که از قبل یاد گرفته اید استفاده کنید.
- از آنکی دروید و ابزارهای کمکی حفظ لغات انگلیسی کمک بگیرید.
- فلش کارتها نیز می توانند کمک بسیاری در به خاطر سپردن لغات جدید باشند.
- خود را متعهد کنید تا از لغات جدید در صحبت ها و حتی رایتینگ های خود استفاده کنید.
در ادامه نکات مهم دیگری ذکر شده است که می توانند بسیار مفید واقع شوند.
نکته اول: انتخاب زمان مشخص برای مطالعه
مطالعه به قصد سرگرمی، در هر زمان یا مکانی ممکن است صورت پذیرد، در اتوبوس، مترو، در طبیعت و یا حتی در اداره. اما به منظور تقویت ریدینگ، نیاز است که تمرکز ویژه ای هنگام مطالعه داشته باشید. در واقع باید زمان مشخصی را تعیین کرده و در مکانی مناسب به طوریکه کسی یا چیزی مطالعه شما را قطع نکند به خواندن بپردازید. به عنوان مثال، باید مکانی آرام با روشنایی و نور کافی باشد. قبل از شروع مطالعه نیز، همه ی آماده سازی های لازم را انجام دهید مثل: در دسترس قرار دادن خودکار، دفترچه یادداشت، دیکشنری و حتی چیزی برای نوشیدن.
مدت مطالعه را بر اساس شرایط خود انتخاب کنید. به طور کلی، 30 دقیقه می تواند زمان مناسبی باشد. کار دیگری که باید انجام دهید این است که تلفن همراه خود را خاموش کنید یا حداقل در حالت بی صدا قرار دهید از این جهت که در خلال مطالعه، باعث پرت شدن حواستان نشود.
زمانی که شیوه و روش مشخصی را برای مطالعه انتخاب می کنید با گذشت زمان مغز شما به این فرایند عادت خواهد کرد و بعد از مدتی حتی قبل از شروع مطالعه، ذهن شما ناخوداگاه آمادگی لازم را پیدا می کند.
نکته دوم: انتخاب منابع مناسب
هنگام انتخاب منبع و کتاب باید دو نکته مهم را در نظر داشته باشید. نکته اول این است که هنگام انتخاب، سلیقه خود را نیز در نظر بگیرید. لذت بردن از مطلبی که می خوانید، باعث می شود از یادگیری لذت ببرید و در این مسیر ثابت قدم بمانید. اما اگر به موضوعی که برای مطالعه انتخاب کردید علاقه ای نداشته باشید، نه تنها مسیر برایتان خسته کننده خواهد شد بلکه ممکن است کتاب را همان ابتدا رها کنید. تقویت ریدینگ زبان انگلیسی با داستان همیشه میتواند جذاب باشد بنابراین میتوانید از داستانهای کوتاه و یا رمانهایی متناسب با سطح خود برای این منظور استفاده کنید. همچنین میتوانید از دوره آموزش انگلیسی با داستان ما که شامل تحلیلی بر لغات و عبارات داستانهای steps to understanding هست بهره ببرید.
نکته بعدی، انتخاب کتاب بر اساس سطح زبانتان است. درست است که باید خود و سطح زبان خود را با کتاب های مختلف و دشوار به چالش بکشید اما این را هم در نظر داشته باشید که اگر کتاب یا متنی بیش از اندازه برایتان سخت باشد ممکن است هنگام مطالعه، از سطح زبان خود ناامید شوید و انگیزه خود را از دست بدهید. از طرفی کتابی که انتخاب می کنید نباید زیاد از حد آسان باشد. شما قرار است سطح دانش زبانی خود را بالا ببرید پس لازم است متن شامل لغات و عبارات جدید نیز باشد.
حال سؤال این جاست که چگونه کتابی متناسب با توانایی و سطح زبان خود انتخاب کنیم؟
برای انتخاب کتاب مناسب، می توانید از سایت های معتبر کمک بگیرید. همچنین می توانید هنگام تهیه کتاب، نگاه کوتاهی به یک یا دو پاراگراف ابتدایی داشته باشید و سپس سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا می توانم بدون استفاده از دیکشنری، معنای کلی پاراگراف را بفهمم؟
- آیا می توانم بدون مراجعه به دیکشنری، لااقل دو یا سه جمله را به راحتی ترجمه کنم؟
- آیا می توانم متن را با سرعتی معقول بخوانم؟
جوابی که به این سؤالات می دهید کمک زیادی به شما در انتخاب خواهد کرد. در واقع اگر متوجه متن شدید و تقریباً با تمامی لغات آشنا بودید، به این معناست که آن کتاب برایتان راحت بوده و مناسب سطح شما نیست. و برعکس اگر بی اندازه سخت بود و چیزی از متن پاراگراف متوجه نشدید و شامل کلمات جدید بسیاری بود، باید از آن کتاب نیز صرف نظر کنید. به طور کلی، انتخاب شما باید چیزی بین این دو باشد.
نکته سوم: طرح سؤال
بعد از انتخاب کتاب و قبل از شروع مطالعه، موارد مهمی را باید رعایت کنید. نکته مهمی که قابل ذکر است این است که قبل از شروع، به مقدمه و معرفی کتاب توجه ویژه ای داشته باشید. از این طریق به موضوع کتاب پی خواهید برد و ذهنتان برای خواندن کتاب آماده خواهد شد. پس از آن، نگاهی کلی به متن اصلی داشته باشید بدون اینکه روی لغات و معانی آنها دقیق شوید. ببینید آیا کلماتی در متن بولد و یا به عبارتی دیگر پررنگتر شده اند یا نه. چه اسامی در متن ذکر شده اند؟ آیا متن شامل گفتگو و مکالمه هست؟ پاراگراف ها کوتاه هستند یا طولانی؟
نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که اگر متن شما طولانی است آن را به بخش های کوچکتر تقسیم کنید. به عنوان مثال، در هر بار مطالعه، می توانید فقط به خواندن دو یا سه پاراگراف از آن، بسنده کنید. این روش به شما در فهم چیزی که می خوانید کمک بیشتری می کند. از طرفی اگر بخواهید به یکباره، متنی طولانی را در مدت زمانی کوتاه مطالعه کنید، این روند برایتان خسته کننده خواهد شد. پس با گامهای آهسته اما مستمر حرکت کنید.
برای شروع، ابتدا پاراگراف را به طور کامل بخوانید بدون اینکه روی تک تک کلمات مترکز شوید و یا جمله ای را هایلایت کنید. سپس با توجه به دانش زبانی خود، هر آنچه که از متن فهمیده اید را به طور خلاصه برای خود توضیح دهید. برای اینکار می توانید مجدداً به طرح سؤال بپردازید. مثلاً: متن در مورد چه چیزی بود؟ مهمترین اتفاقاتی که در متن به وقوع پیوستند چه بودند؟ هدف نویسنده از نوشتن این مطلب چه بود؟ پاسخی که به این سؤالات می دهید ثابت می کند تا چه اندازه از مطلب را فهمیده اید. پس از آن، مجدداً به متن برگردید ولی اینبار با دقت و توجه بیشتر، به جست و جوی معانی لغات و اصطلاحات جدید بپردازید. برای بار دوم با استفاده از لغات جدیدی که یاد گرفته اید، مجدداً برای خود توضیح دهید. البته اگر بخواهید مهارت رایتینگ خود را نیز از طریق ریدینگ تقویت کنید می توانید به جای توضیح، خلاصه متن را جایی یادداشت کنید.
نکته چهارم: تقویت مهارت روان خوانی
زمانی که متنی را می خوانید، نیازی نیست کلمه به کلمه ی آن را بجوید. همانطور که در مقاله روش درست استفاده از دیکشنری تأکید داشته ایم، از تمرکز بیش از اندازه روی لغات بپرهیزید. در غیر این صورت، نه تنها از مطالعه خسته می شوید بلکه به دلیل مکث های پی در پی بعد از هر لغت، سرعت خواندن شما پایین می آید. می دانید که مهارت روان خوانی و درک سریع مطلب، در آزمون های زبان انگلیسی معتبر بسیار حائز اهمیت است. برای تقویت این مهارت نکات مهمی را باید در نظر داشته باشید. به عنوان مثال، خواندن متن در ذهن را تمرین کنید. همچنین از عبارات و جملاتی که برایتان آشنا هستند به سرعت رد شوید. در عوض تمرکز خود را روی واژه هایی که می دانید با مفهوم متن مرتبط هستند، قرار دهید.
گاهی هنگام خواندن، ممکن است حواستان پرت خطوط دیگر شود یا به اشتباه، خطی را جا بیندازید. برای جلوگیری از بروز چنین اشتباهاتی، می توانید از یک خودکار و یا حتی حرکت انگشت خود زیر خطی که در حال خواندن آن هستید استفاده کنید. کار دیگری که می توانید انجام دهید این است که از ویدئوهای دارای زیرنویس انگلیسی کمک بگیرید. برای این کار تلاش کنید با کمک زیرنویس، جملات گوینده را همزمان با او تکرار کنید. به این ترتیب نه تنها به تقویت مهارت روان خوانی خود کمک می کنید بلکه مهارت اسپیکینگ خود را بالا برده و به لهجه خود تقویت می بخشید.
دقت کنید که این کار فقط به سرعت خواندن شما کمک خواهد کرد و هیچ ارتباطی به تقویت درک مطلب ندارد. در واقع باید یاد بگیرید چه زمانی از مهارت روان خوانی خود استفاده کنید و چه زمانی بدون نگرانی از اتلاف وقت، این سرعت را برای فهمیدن متن ریدینگ پایین بیاورید. برای این منظور، می توانید متن را با صدای بلند بخوانید. به این ترتیب، حتی تلفظ شما نیز تقویت خواهد شد. پیش تر هم ذکر شده است که خواندن با صدای بلند، اعتماد به نفس شما را در اسپیکینگ بالا می برد و بر تقویت مهارت لیسنینگ شما اثر به سزایی دارد.
نکته پنجم: منابع متنوع بخوانید.
علاوه بر مطالعه ی کتاب، مجله و یا روزنامه، از خواندن ایمیل ها، توییت ها و پیامهای انگلیسی غافل نشوید. در مطلب یادگیری زبان با توییتر، به بررسی نقش این اپلیکیشن در یادگیری زبان پرداخته ایم.
همچنین جدا از در نظر گرفتن سلایق خود، گاهی موضوعات متفاوت دیگر را نیز برای مطالعه انتخاب کنید. اگر فقط روی یک موضوع خاص مثل موضوعات مربوط به تاریخ یا سیاست متمرکز شوید، احتمالاً خواندن و فهمیدن مطالب با موضوعات دیگر، برایتان دشوار خواهد بود. پس به مطالعات روزانه خود تنوع ببخشید.
سخن آخر
یادتان نرود که برای رسیدن به هدف هیچ راه میانبری وجود ندارد. هیچ موفقیتی یک شبه اتفاق نمی افتد بلکه ریشه در تلاش مستمر و انگیزه ی بالا دارد. پس با استفاده از یازده تکنیک طلایی برای حفظ انگیزه در زبان آموزی، مسیر را با قدرت طی کنید تا به اهداف مهم خود دست پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.