معرفی ابزارهای كمكی یادگیری زبان برای حفظ كردن و نرم افزار انكی
فهرست مطالب
در طول زمان ابزارهای كمكی یادگیری زبان و روشهای زیادی برای حفظ کردن لغات ساخته و پیشنهاد شدهاند. یکی از روشهایی که تاثیر زیادی در یادگیری داشته و مورد استقبال بسیاری از زبان آموزان قرار گرفته است جعبه لایتنر میباشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
از سوی دیگر با پیشرفت تکنولوژی و دیجیتالی شدن منابع، تهیه فلش کارتهای دیجیتالی براي جعبه لايتنر بسيار راحتتر از نوع نوشتاری آن شده است. نرم افزار Anki (انکی یا آنکی) با قابلیتهای مشابه جعبه لایتنر کاغذی یا حتی بیشتر از آن به صورت دیجیتالی ارائه شد که موضوع اصلی بحث ما در این مقاله میباشد.
از دیگر ابزارهای كمكی یادگیری زبان ،یادداشت برداری به شیوهای خلاقانه است به طوریکه لغات در ذهن بماند. فونتی تحت وب به نام Sans Forgetica ارائه میشود که با استفاده از آن میتوانید، یادداشت بردارید. این فونت به دلیل دشواری که برای ذهن ایجاد میکند موجب میشود مطالب راحتتر و بهتر در حافظه ثبت شوند.
جعبه لايتنر
همانطور که در مقدمه اشاره شد، جعبه لایتنر یکی از ابزارهای كمكی یادگیری زبان میباشد. روش لایتنر شیوهای است که از آن برای یادگیری و حفظ اطلاعات مختلف، از جمله لغات استفاده میشود. در دههی ۱۹۷۰ دانشمندی به نام سباستین لایتنر، شیوهای جديد ابداع کرد. او به وسیله جعبهای به نام جعبه لایتنر، مشکل حفظ كردن را تا حد زیادی حل کرد. البته بعد از ابداع، این روش بارها مورد اصلاح قرار گرفت و به شیوهی کنونی تبدیل شد.
این ابزار یادگیری زبان عموما به صورت جعبهای دارای پنج قسمت میباشد. در روش لایتنر شما روی یک فلشکارت یک لغت انگلیسی (يا فرمول رياضي) را مینویسید و در پشت آن معنی فارسی آن لغت را یادداشت میکنید. برای شروع میتوانید با تعدادی فلشکارت آماده شده مطالعه را آغاز کنید و به مرور به فلش کارتهای خانه اول بیافزایید.
روش کار با جعبه لایتنر ازابزارهای كمكی یادگیری زبان
روش کار با جعبه لایتنر به شرح زیر است:
- ابتدا یک کارت را وارد خانه اول کنید.
- روز بعد اگر جواب کارت را درست بگویید وارد خانه دوم، یعنی خانه 2 روزه میشوید.
- سپس 2 روز صبر کنید، اگر جواب کارت را درست بگویید وارد خانه سوم، یعنی خانه 4 روزه میشوید.
- سپس 4 روز صبر کنید و به همین روال ادامه دهید تا در نهایت به خانه آخر برسید.
- در آخرین خانه اگر بعد گذشت 15 روز، کارت را درست پاسخ دادید، به این معنا خواهد بود که مطلب در حافظه بلند مدت شما ثبت شده است و با خیال راحت میتوانید آن فلشکارت را از دور خارج کنید.
نکته: اگر با نگاه کردن به فلش کارت توانستید مطلب پشت آن را به درستی پاسخ دهید، اجازه دارید آن کارت را به خانه بعدی منتقل کنید. اما در صورتیکه پاسخ پشت کارت را به یاد نیاوردید، باید آن را به خانهی اول برگردانید ( دقت کنید که به خانه قبلی منتقل نشوید).
معایب جعبه لایتنر کاغذی
برای استفاده از جعبه لايتنر جهت يادگيری همزمان چند مبحث (مثلا رياضي و انگليسی) ممکن است کاربران سردرگم شوند که در خانههای اصلی جعبه لایتنر، چگونه فیشهای روزهای مختلف را از هم تفکیک کنند؟ مثلا در خانهی ۱۵ روزه، چگونه فیشهای مختلف با تاریخهای متفاوت را از هم جدا کنیم؟
برای انجام این کار هر خانه اصلی با استفاده از مقوا یا یک کاغذ رنگی به خانههای فرعی تقسیم میشود. برای مثال با قرار دادن 3 مقوا در خانه 4 روزه، آن را به چهار خانه فرعی تقسیم میکنیم تا فیشهای هر روز، در کنار هم قرار بگیرند و از فیشهای روزهای قبل و بعد متمایز باشند. مشخص است كه اگر چند موضوع ديگر هم به مباحث اضافه شوند ديگر اين روش نظم خود را از دست میدهد و كار كمی سخت میشود و این موضوع یکی از معایب اصلی این جعبه است.
از سوی ديگر اگر تعداد مطالب حفظي زياد شود، نوشتن این حجم از لغات و قراردادن آنها بهصورت روزانه درون جعبه سخت است.
همچنین باید توجه کنیم که در استفاده از جعبه لایتنر باید هر روز لغات را بهصورت دستی مرور کنیم. این کار بعد از مدتی بسیار خستهکننده میشود. بهطوری که ممکن است این روش را کنار گذاشته و از ادامهدادن صرفنظر کنیم.
برای مقابله با این مشکلات ابزارهای كمكی یادگیری زبان دیجیتالی معرفی شدهاند که در ادامه با سازوکار آنها آشنا خواهیم شد.
Anki (انکی) ابزارهای كمكی یادگیری زبان دیجیتالی
میتوان گفت پایه اصلی نرم افزار انکی همان جعبه لايتنر است با این تفاوت که عملکرد آن دیجیتالی بوده و کار با منابع دیجیتال بسیار راحتتر است.
كار با انكی ساده است چون همانطور كه گفته شد پايه و اساس آن جعبه لايتنر است. اما در عين حال سعي شده با بهرهگيری از قابليتهای نرم افزاری، انعطاف بيشتری جهت دسته بندی مطالب و مديريت آنها صورت گيرد. ميتوانيد از كارتهايتان پشتيبانگيري كنيد، آنها را به اشتراك بگذاريد يا از كارتهايی كه ديگران ساخته و به اشتراك گذاشتهاند استفاده كنيد.
چه با كامپيوتر كار كنيد چه با گوشی هوشمند، انكی در همهی پلتفرمها قابليت نصب و دانلود دارد.
نسخههای آنکی برای تلفنهای هوشمند و تبلتها:
AnkiMobile : برای iPhone، iPod یا iPad
AnkiWeb : سرور آنلاین، رایگان برای استفاده؛ شامل افزونهها و میزبانی وب برای دستههای کارتها
AnkiDroid : برای اندروید (رایگان)
فلشکارتها و پیشرفت یادگیری میتواند در تمام نسخههای آنکی با AnkiWeb همگامسازی شود.
مزایای ابزارهای كمكی یادگیری زبان (Anki)
يك مزيت مهم انكي، پشتيباني از محتواهاي گوناگون است. براي مثال ميتوانيد از عكس، فیلم، متن و صدا گرفته تا فرمولهاي علمی خود را در کارتهای انکی قرار دهید و نحوهی نمایش آنها (زمان و تعداد) را مديريت كنيد.
مزيت بسيار مهم ديگر انكي انعطافپذيري آن است. یعنی از ظاهر کارت گرفته تا زمانبندی مرور کارت، گزینههای زیادی را برای سفارشی کردن در اختیار شما قرار میدهد. از طرفي کاملاً قابل گسترش است یعنی دارای کتابخانه بسیار بزرگی از افزونههاست که قابلیتهای آن را دوچندان میکند.
یکی دیگر از مزایای ابزارهای کمکی یادگیری زبان دیجیتالی میتوان به دریافت گزارش برای ارزیابی عملکرد اشاره کرد. به این ترتیب قادر خواهید بود عملکرد خود را به سادگی تحلیل کنید و به مرور به بهترين شيوهی زمانبندي براي مديريت فلش كارتهايتان دست پيدا كنيد.
انکی دارای ویژگی همگامسازی است یعنی از فضای رایگان ابری برای همگامسازی کارتهای شما بین دستگاههای مختلف استفاده میکند. به عبارت ديگر شما میتوانيد همزمان لغتهايتان را روي كامپيوتر و گوشي تلفن همراهتان داشته باشيد.
برای آموزش نحوه ی كار با انكی کلیک کنید.
فونت Sans Forgetica از ابزارهای كمكی یادگیری زبان
شايد شما هم قبلا روش نوشتن با قلم روی كاغذ را براي يادگيري بهتر امتحان كرده باشيد. برای شخص من (سحر حاجی عزيزی) اين روش بسيار نتيجه بخش بود. هرچند شيوهی يادگيری براي افراد مختلف يكسان نيست و شما بايد بهترين موثرترين روش را برای خودتان پيدا كنيد. امروزه دانشمندان ذهن شناسی توصیه میکنند که ما برای به یادآوردن بهتر مطالب، باید آنها را با قلم بنویسیم. اما به لطف صفحه کلیدها، نوشتن با دست دیگر انتخاب پیش فرض ما نیست. از اين رو، محققان دانشگاه RMIT روی روشی كه مبتنی بر تایپ است، کارهایی را انجام دادهاند. آنها یک فونت ویژه طراحی کردهاند که میتواند کاری کند تا یادداشتهایتان را آسودهتر به خاطر بسپارید.
فونت Sans Forgetica طوری طراحی شده که خواندن آن سخت باشد. این “سختي مطلوب” ذهن شما را وادار میکند تا توجه بیشتری به مطلب کرده و به آن کمک میکند تا پردازش اطلاعات را با روش کارآمدتری انجام دهد. شما میتوانید این فونت را به عنوان یک سند OpenFont دانلود و روی کامپیوتر خود نصب کنید. همچنین گوگل کروم نیز دارای افزونهای است که میتواند هر نوشتهای در یک صفحه را با فونت Sans Forgetica به نمایش بگذارد. با توجه به مزایای عنوان شده برای این فونت میتوان آن را یکی از قدرتمندترین ابزارهای كمكی یادگیری زبان دانست.
آنچه كه ميخواهيد به ذهن بسپاريد ممكن است كلمات انگليسي باشد يا يك ضرب المثل يا اصطلاحی كاربردی. فرقي نمیكند، در هر صورت كار با اين فونت جذاب و سرگرم كننده است و به ذهنتان كمك میكند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.