تکنیک سایه در زبان انگلیسی ،یک تکنیک طلایی!
فهرست مطالب
دوستان سلام، اگر در حین آموزش زبان انگلیسی هستید حتما نام تکنیک سایه یا (shadowing) در زبان انگلیسی را شنیدهاید. این کار یکی از تکنیکهای پیشرفتهی یادگیری است. با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی راههای درست انجام این تکنیک و همچنین تاثیر آن بر مهارتهای زبانی گفتاری (Speaking) و شنیداری (Lietening) بپردازیم.
تکنیک سایه یا شدوینگ یعنی چه؟
همانطور که از نام آن پیداست، مانند سایه که همیشه به دنبالتان میآید باید به دنبال حرفهای گوینده بروید. یعنی سعی کنید بلافاصله بعد از گوینده و تا حد امکان شبیه به تلفظ و لحن او همان صحبتها را تکرار کنید. ترجیح این است که این کار با صدای بلند باشد. اگر این کار را خوب و سریع انجام دهید تقریبا شبیه به همخوانی خواهد شد. چند روش و گام برای انجام آن وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
راهنمای گام به گام تکنیک سایه
در ادامه این بخش ابتدا به معرفی پنج گام اصلی این تکنیک میپردازیم، سپس چند روش معمول و کمکی برای پیشبرد بهتر این تکنیک معرفی مینماییم.
گام اول: یک مدل انتخاب کنید (select a model)
- یک فایل صوتی کوتاه (حداکثر پنج دقیقه) انتخاب کنید. بهتر است فقط یک فرد در آن گوینده باشد (مونولوگ)
- اگر گوینده نیتیو (Native) باشد بهتر است اما اگر اینگونه هم نیست باید درست و واضح صحبت کند.
- قسمت کوتاهی از اخبار یا یک تد تاک یا پادکست گزینههای خوبی برای این کار هستند.
گام دوم: گوش دهید(listen)
قبل از آغاز این تکنیک، یک بار به فایل صوتیتان گوش دهید تا با ریتم و لهجهی گوینده به طور کلی آشنا شوید. لازم نیست تمام کلمات را بدانید اما اگر فهمیدید این فایل برایتان بیش از حد سخت یا بیش از حد سریع است، آن را با یکی آسانتر و مناسبتر عوض کنید.
گام سوم: اجرای تکنیک را شروع کنید
- در ابتدا سخت به نظر میرسد ولی تمام تلاشتان را بکنید تا بعد از گوینده به درستترین و شبیهترین شکل صحبت هایش را تکرار کنید.
- در ابتدا با 20 الی 30 ثانیه ی اول شروع کنید و اگر جا ماندید، فایل را متوقف کرده و دوباره از ابتدا شروع کنید.
- زیاد به معنی توجه نکنید و فقط جملات را به صحیح ترین شکل تلفظ کنید.
گام چهارم: صدایتان را ضبط کنید (record it)
- زمانی که به اندازهی کافی تمرین کردید و حس کردید آماده هستید صدایتان را ضبط کنید.
- برای این کار با هدفون به فایل صوتی گوش کنید و با وسیلهای دیگر (گوشی یا کامپیوتر) شدویینگ را ضبط کنید.
گام پنجم: فایل ضبط شده را گوش کنید(listen back)
- فایلی را که با تکنیک سایه ضبط کردهاید گوش کرده و با گویندهی اصلی مقایسه کنید. میتوانید خودتان این کار را انجام دهید یا از استاد یا پارتنر یادگیری زبانتان بخواهید این کار را برایتان انجام دهد.
- این یک واقعیت است که افراد معمولا دوست ندارند به صدای خودشان گوش کنند اما شما این کار را برای پیشرفتتان انجام دهید.
روشهای معمول دیگری هم برای اجرای این تکنیک وجود دارند. از جمله:
تکنیک سایه (شدویینگ) همراه با متن
در این روش هم صدای گوینده و هم متن را در اختیار داریم. برای افراد مبتدی و کسانی که تازه میخواهند از این روش استفاده کنند این روش بسیار مناسب است. موضوعی که انتخاب میکنید، میتواند
- یک تد تاک
- یک آهنگ همراه با متنش
- و یا قسمت لیسنینگ کتاب زبانتان
باشد. بهتر است از منابعی استفاده کنید که فرد نیتیو در آن صحبت میکند. شروع کنید همراه با گوینده و تا حد امکان برای شبیه به او از هر نظر (تلفظ و لحن و لهجه و سرعت) کلمات و جملات را بلند تکرار کنید. البته شکل نوشتاری متن بیشتر جنبهی حمایتی دارد. مثلا اگر از گوینده جا ماندید میتوانید از متن استفاده کرده و خودتان را برسانید. سعی کنید تمرکزتان را از دست ندهید و تا آخر به به موارد گفته شده پایبند بمانید.
تکنیک سایه (شدویینگ) بدون کمک متن
حتما برایتان پیش آمده است که شعر و آهنگ و یا حتی متن تبلیغاتی را در ذهن دارید و میتوانید کاملا مانند خواننده یا گوینده آن را بازگو کنید. این کار تنها با شنیدن و خواندن به همراه خواننده برایتان میسر شده است. در تکنیک سایه بدون کمک متن هم روال کار به همین شکل است. پس از مدتی که به فایل صوتی انتخابیتان گوش دادید، باید بتوانید حتی بدون متن، مطلب را بازگو کنید. در این تکنیک شدویینگ، تکرار، نقش بسیار مهمی دارد. باید بارها فایل مورد نظرتان را گوش داده و تکرار کرده باشید. یک دام که باید مراقب باشید در تکرارهای متعدد در آن گرفتار نشوید، از دست دادن تمرکز و نداشتن توجه کافی است. سعی کنید مانند همان بار اول با انگیزه باشید و نگویید چون مطلب تکرایست نیازی به توجه چندانی ندارد.
زبان بدن + تکنیک سایه
تقویت اسپیکینگ یکی از مهمترین بخشهای زبان آموزی است که علاوه بر دانش کافی، به اعتماد به نفس کافی هم نیاز دارد. برای تقویت هر دوی اینها اجرای تکنیک سایه با استفاده از زبان بدن بسیار موثر و کاربردی است. پس خودتان را باور داشته باشید و ترس و کمرویی را کنار بگذارید.
سخنرانیهای تدتاک در این زمینه بسیار مفید هستند. علاوه بر اینکه محتوایی ارزشمند دارند، از زبان بدن سخنران هم میتوانید تقلید کنید و به نحوهی ادای کلمات و جملات خودتان روح ببخشید. کم کم اعتماد به نفستان بالا خواهد رفت و به تسلط خواهید رسید.
انجام کارهای روزمره+ تکنیک سایه
انجام این تکنیک به طور جداگانه و اختصاص زمان خاص به آن باعث تمرکز و نتیجه بخشی بهتر میشود. اما برای کسانی که زمان کمی دارند، اجرای آن همراه با دیگر فعالیتها میتواند موثر باشد.
این کارهای روزانه میتوانند حین شستن ظروف، آماده کردن غذا، پیادهروی یا ورزش باشد. فایل صوتیتان را با هدفون برای خود پخش کنید و در حین راه رفتن مطلب را تکرار کنید. این روش به خصوص برای افرادی که جنبشی-حرکتی آموز (kinesthetic learners) هستند بسیار مؤثر است. نحوهی یادگیری افراد مختلف متفاوت است و برای هر فرد یکی از روشها بیشتر نتیجه میدهد. اما تجربه اثبات کرده است که ترکیب روشهای آموزشی و استفاده از تکنیکهای مختلف نتیجه بهتری را در بر خواهد داشت. در هنگام ورزش بدن هوشیار و کاملاً آگاه است و فعالیت ذهنی نیز در حالت خوبی قرار دارد و اکسیژن بیشتری دریافت میکنید.
سخن آخر
هر چه شبیهتر بهتر! سعی کنید حتی استرس (محل تاکید) واژهها را هم مانند گوینده تکرار کنید. هر چند در اماکن عمومی یا در حضور دیگران تکرار با صدای بلند سخت است و گاهی حتی ممکن هم نیست. در این گونه موارد تکرار را به صورت ذهنی انجام دهید. به عنوان یک زبان آموز برنده از هر فرصت و هر مکانی برای تقویت مهارتهایتان به طور اصولی استفاده کنید. مداومت در انجام تکنیک سایه تاثیر بسیار زیادی بر مهارتهای گفتاری و شنیداریتان خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.