عدم موفقیت زبان آموز در آموزش زبان و دلایل آن
فهرست مطالب
در این مطلب میخواهیم یازده عاملی که باعث عدم موفقیت زبان آموز در آموزش زبان میشوند را مورد بررسی قرار دهیم. وقتی صحبت از یادگیری یک زبان جدید به میان میآید، زبان آموز به دنبال راه و روشهایی برای رسیدن به هدف خود میرود. روشهایی که در جهت کمک به او در آموزش زبان انگلیسی به شکلی بهتر و اصولیتر باشند اما مسئله اینجاست که باید مراقب سدها و موانعی باشد که ممکن است در این مسیر با آنها مواجه شود و باعث عدم موفقیت در یادگیری زبان انگلیسی شوند. موانعی که هر زبان آموزی باید از آنها آگاه باشد تا در طول مسیر باعث توقف او نشوند. گاهی اوقات حتی خود زبان آموز این موانع را ناخواسته و بدون آگاهی ایجاد میکند. به این ترتیب، خود را بعد از مدتی در کوچهای بنبست مییابد و با ربط دادنِ عدم موفقیت خود در زبان انگلیسی به عدم توانایی اش، از مسیر باز میگردد. چرا که بسیاری از افراد، مهمترین فاکتور برای یادگیری هرچیزی را داشتن هوش بسیار میدانند.
البته که نمیتوان منکر آن شد اما همهی ما میدانیم که حتی باهوشترینها نیز بدون پشتکار و آگاهی از مسیر، ممکن است با شکست مواجه شوند. پس قبل از شروع، عاقلانهتر این است که تمام جوانب را در نظر گرفته و خود را از ابتدا، آماده کنید. این آمادگی زمانی به دست میآید که از پستی و بلندیهای مسیری که انتخاب کردهاید به خوبی آگاه شوید.
مطالعه این مطلب به شما به عنوان یک زبان آموز کمک میکند تا با مسیر آموزش و یادگیری زبان انگلیسی آشنا شده و موانعی که پیشتر به آنها اشاره داشتهایم را شناسایی کنید و در جهت زدودن آنها قدم بردارید.
یازده عاملی که باعث عدم پیشرفت در زبان آموزی میشوند:
عامل اول عدم موفقیت در یادگیری زبان انگلیسی:
Listening to people who say learning English is too difficult.
در بسیاری از مواقع، وقتی کسی با افراد دور و بر خود در مورد تصمیمش مبنی بر یادگیری زبان انگلیسی صحبت میکند، قطعاً با جملهی “یادگیری زبان انگلیسی خیلی دشوار است” مواجه میشود و همین ترس از سختی، ممکن است حتی اجازهی شروع را هم به او ندهد.
به خوبی آگاهید که زبان انگلیسی، توسط افراد زیادی در سراسر جهان صحبت میشود و معمولاً انتخاب اول هرکسی است که میل به یادگیری زبان دوم دارد. این بدان معناست که تعداد زیادی از آنها در یادگیری این زبان موفق بودهاند.
پس چرا شما یکی از آنها نباشید؟!
با وجود استثناهای زیادی که در قواعدهای گرامری وجود دارد و همچنین به دلیل گوناگونی لهجه و تلفظ در زبان انگلیسی، این زبان بهعنوان یکی از سختترین زبانها برای یادگیری به شمار میرود اما اگر علاقه و صد البته تلاش و انگیزهی کافی داشته باشید بدون شک از پس همهی مشکلات این راه برخواهید آمد. پس قبل از هر اقدامی، پیشنهاد میکنیم مقالهی 11 تکنیک طلایی برای حفظ انگیزه در زبان آموزی را مطالعه فرمایید تا در ادامه ی مسیر، قدمهایتان را استوارتر بردارید.
عامل دوم عدم موفقیت در زبان انگلیسی:
When you separate English from the rest of your life
بسیاری از زبان آموزان یادگیری زبان را فقط به فضای داخل کلاس و آموزشگاه محدود میکنند. برای اینکه یک زبان آموز موفق محسوب شوید باید تلاش کنید تا خود را غرق زبان کنید. حتی علاقه مندیهای خود را نیز به طریقی به زبان ربط دهید.
برای مثال، اگر در اوقات فراغت خود، به تماشای فیلم علاقه دارید، به سمت فیلمهای انگلیسی زبان بروید. اگر به خواندن کتاب علاقهی بیشتری دارید، کتابهای انگلیسی زبان بسیاری وجود دارد که با توجه به سطح خود، میتوانید به خواندن آنها بپردازید. یادگیری زبان انگلیسی با داستان، یکی از متدهایی است که همیشه در به کار گیری آن تأکید شده است. همچنین به شما گوش دادن به آهنگهای انگلیسی را پیشنهاد میکنیم. این کار را میتوانید در هر زمان و موقعیتی انجام دهید و فرقی نمیکند که برای سرگرمی باشد یا به قصد یادگیری.
شاید این سؤال به ذهنتان خطور کند که آیا یادگیری زبان انگلیسی با موسیقی امکان پذیر است؟ در جواب، قاطعانه میگوییم بله به شرطی که روشهای درست و اصولی را در پیش بگیرید. در واقع، یادگیری زبان انگلیسی با موسیقی برای شما بسیار جذاب و مؤثر خواهد بود.
عامل سوم:
When you compare yourself to other learners
اهمیتی ندارد که در چه سطحی از یادگیری زبان هستید، هرگز خود را با زبانآموزان دیگر مقایسه نکنید. هرکسی ممکن است روش و حرکت متفاوتی در این زمینه داشته باشد. حتی میزان یادگیری یک نفر با نفر دیگر متفاوت است. پس مقایسه را کنار بگذارید و به چیزی و جایی که هستید افتخار کرده و به تلاشتان تا رسیدن به مقصد مورد نظر ادامه دهید.
عامل چهارم برای عدم موفقیت در آموزش زبان انگلیسی:
When you wait too long to speak in English
یادگیری زبان یک نوع مهارت است و همچون مهارت های دیگر مثل رانندگی، نواختن موسیقی و… نیاز به تمرین فراوان دارد. اگر منتظر این هستید که ابتدا اعتماد به نفس کافی برای صحبت کردن را به دست بیاورید و سپس شروع به صحبت کنید و یا اینکه فکر می کنید باید از همه نظر بی نقص باشید تا بتوانید صحبت کردن را شروع کنید، باید یادتان بماند که این طرز فکر و انتظار، فقط رسیدن شما به هدفتان را به تعویق می اندازد. تا زمانی که جرأت صحبت کردن را به خود ندهید، اعتماد به نفس شما تقویت نخواهد شد. هر چقدر زودتر به تمرین و صحبت بپردازید، توانایی هایتان سریعتر پرورش می یابد و بهتر یاد خواهید گرفت که چطور با اطرافیان ارتباط برقرار کنید. پس از هر فرصتی برای صحبت کردن استفاده کنید.
عامل پنجم:
When you fear to make mistakes
یکی دیگر از مواردی که باعث می شود زبان آموزان از صحبت کردن به انگلیسی سر باز زنند، ترس از اشتباه کردن است. اما حقیقت این است که قرار نیست به خاطر اشتباه شما، اتفاق بدی بیفتد، برعکس، از طریق همین اشتباهات، بسیاری از ضعف های شما در اسپیکینگ شناخته شده و رفع خواهند شد. حواستان باشد که این ترس، می تواند مانع سخت و محکمی در برابر پیشرفت شما به حساب آید. پس به جای نگرانی از واکنش افراد به اشتباهاتتان، اعتماد به نفس و شجاعت انجام آن را در خود تقویت کنید.
عامل ششم:
Negative self-talk and mindset
افکار منفی اگر کنترل نشوند، می توانند باعث بروز اشکالات و آسیب های اساسی در اعمال ما شوند و عزت نفس ما را تحت الشعاع قرار دهند. اگر از آن دسته از زبان آموزانی هستید که مدام جملاتی مثل:
.Why do I always get it wrong? I’m so stupid
چرا من همیشه اشتباه می کنم؟ خیلی احمقم.
.I always make mistakes; I’ll never get better at this
من همیشه اشتباه می کنم؛ هرگز در این(زمینه) بهتر نمی شوم.
.I don’t know what to say. It’s so hard to speak in English
نمی دانم چه بگویم. صحبت کردن به انگلیسی خیلی سخت است.
را با خود تکرار می کنید، پس قطعاً باید تغییری اساسی در روند فکری خود ایجاد کنید. چون نه تنها هیچ کمکی به شما نخواهد کرد بلکه همه چیز بدتر خواهد شد. تلاش کنید تا همه جملات را به روشی مثبت بیان کنید. مثلاً به جای آنکه بگویید:
.I’ll never get better at this
بگویید:
.I’m going to keep trying, I’m sure I’ll get better at it soon
به تلاشم ادامه می دهم، مطمئنم که به زودی در آن(زمینه) بهتر خواهم شد.
یا به جای اینکه با خود تکرار کنید:
.Sorry, I don’t speak English, I can’t understand you
بگویید:
?Sorry, I’m still learning how to speak English, so could you speak a bit slower please
متأسفم، هنوز دارم یاد می گیرم چطور انگلیسی صحبت کنم. بنابراین میشه لطفاً کمی آهسته تر صحبت کنید؟
اندیشه های منفی و مثبت، در واقع با گفتگوی درونی شروع می شوند. همان جملاتی که در طول روز و شب، در سرتان جریان دارند. با چشم پوشی از جنبه های منفی، مثبت اندیشی و تکرار جملات مثبت و انگیزشی را در خود تقویت کنید.
عامل هفتم:
When you work too hard on one skill and neglect the others
گاهی ممکن است تمام تمرکز زبان آموز، روی یکی از مهارتهای زبان مثل اسپیکینگ باشد و از مهارتهای دیگر مثل رایتینگ، ریدینگ و لیسنینگ غافل شود. باید در نظر داشته باشید که هنگام یادگیری زبان، باید به هر چهار مهارت به اندازهای که لازم است اهمیت داده شود و دست کم گرفتن هر کدام از آنها، از اشتباهات رایج در انگلیسی محسوب میشود.
عامل هشتم عدم موفقت زبان آموز:
When you get tangled up in Grammar
هر زبانی، قوانین و قواعد گرامری مختص خود را دارد و در واقع به عنوان چارچوب آن زبان به حساب می آیند. بعضی از زبان آموزان، یادگیری گرامر را سخت و پیچیده می یابند. گاهی ممکن است به دلیل وسواس زیاد روی آنها خصوصاً هنگام صحبت باشد. اهمیت یادگیری گرامر زبان انگلیسی غیرقابل انکار است اما تمرکز بیش از اندازه روی آنها، شما را خسته و دلزده می کند. در مطلب چطور سریعتر انگلیسی صحبت کنیم نکاتی را شرح داده ایم و گفته ایم که اگر هنگام صحبت، مدام به گرامر و قواعد آنها فکر کنید، قطعاً بر روانی صحبت شما نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت. تنها کافیست از گرامرهای ساده تر مثل حال و گذشته ی ساده و قوانین بردن فعل به زمان گذشته و… شروع به یادگیری کنید تا کاملاً بر آنها مسلط شوید و سپس به سراغ گرامرهای پیچیده تر بروید.
عامل نهم:
When you use outdated, inefficient methods
متدها و روشهای ناکارآمد و قدیمی را بشناسید و از استفاده از آنها برای یادگیری دوری کنید. به عنوان مثال از روش کدینگ برای یادگیری زبان و به خاطر سپردن لغات استفاده نکنید. گاهی پیش می آید که زبان آموز با وجود دانش لغت بالا، همچنان در صحبت و ارتباط برقرار کردن با دیگران دچار مشکل است. دلیلش این است که نکاتی در خصوص یادگیری لغات را رعایت نمی کند و از روی اصول به یادگیری آنها نمی پردازد. با بررسی و تحقیق در مورد یادگیری کاربردی زبان انگلیسی از زمان و انرژی خود استفاده ی بهینه داشته باشید و نتایج دلخواه و مورد انتظار خود را به دست آورید.
عامل دهم:
When you spend too much time studying
مطالعه ی کتاب ها و منابع ارزشمند در جهت یادگیری زبان، یکی از روش های عالی برای تقویت مهارتهای زبانی شماست اما باید نحوه ی مطالعه خود را نیز در نظر بگیرید. اگر بی وقفه و بدون استراحت، به خواندن بپردازید، مغز و ذهنتان بعد از نیم ساعت، خسته شده و واکنش منفی خواهد داد و قطعاً یادگیری شما نیز مختل خواهد شد. پس بهتر است مطالعهی خود را به یک تقسیم بندی سی دقیقهای اختصاص دهید و بین هر سی دقیقه، حداقل پانزده دقیقه استراحت کنید. به این ترتیب، نتایج بهتری کسب خواهید کرد.
عامل یازدهم عدم موفقیت در یادگیری زبان انگلیسی:
When you set yourself unreasonable goals
اهدافتان را معقولانه و واقعبینانه انتخاب کنید. زمانی که به دور از آگاهی، برای خود اهدافی دست نیافتنی در نظر میگیرید، با عملی نشدن آنها، خیلی زود مأیوس شده و مسیر را از آنچه که هست سختتر میبینید. مثلاً برخی از زبان آموزان سطح پایه با این هدف که در طول شش ماه مانند یک نیتیو صحبت کنند به یادگیری و تمرین می پردازند و هنگامی که بعد از شش ماه به هدف خود نرسند، آن را به حساب ناتوانی و کمهوشی خود میگذارند و ناامید می شوند. اما اگر در این زمینه و حتی خیلی از موارد دیگر، آگاهی کافی داشته باشند و بر اساس همان آگاهی، اهداف متناسب با شرایط خود را انتخاب کنند، نتایج بهتری به دست خواهند آورد.
نکتهی مهم دیگر این است که باید اهدافتان را به طور دقیق مشخص کنید. مثلاً به جای اینکه بگویید: “می خواهم در طول این شش ماه زبان بخوانم” بگویید: “در طول شش ماه، می خواهم روزی یک ساعت زبان بخوانم”. پس اهداف قابل اندازه گیری خود را در نظر گرفته و همه ی آنها را روی کاغذ یادداشت کنید. نوشتن اهداف یکی از ضروریات در جهت رسیدن به آنها محسوب میشود.
سخن پایانی
حال که عوامل مهم عدم موفقیت و پیشرفت در زبان آموزی را شناختید، با در نظر گرفتن آنها، از ایجاد موانع احتمالی جلوگیری کرده و با هموار کردن مسیر، به سمت موفقیت پیش بروید. اگر این مطلب برایتان مفید واقع شد، به دوستان زبان آموز خود معرفی کنید تا آنها نیز از نکات ذکر شده بهره ببرند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.